W NUMERZE 2/2014
- Urzędowa kontrola substancji przeciwbakteryjnych w paszach i wodzie. Official control of antibacterial substances in animal feed and water – M. Przeniosło-Siwczyńska, E. Patyra, A. Grelik, M. Chyłek-Purchała, B. Kozak, K. Kwiatek s.7-12
- Aktualne zasady kontroli pasz GMO. Actual rules of genetically modified feed control – Z. Sieradzki, K. Kwiatek s. 13-18
- Mikroorganizmy probiotyczne w dodatkach paszowych. Zastosowanie i aspekty prawne. Registration and official control of probiotic microorganisms as feed additives – E. Patyra, M. Walczak, K. Kwiatek s. 19-26
- System zapewnienia bezpieczeństwa pasz w łańcuchu żywnościowym – stan obecny i perspektywy. Assurance system of feed safety in the food chain – K. Kwiatek, Z. Osiński, Marek Walczak, Z. Sieradzki s. 27-33
- Mikotoksyny jako czynnik zagrożenia - badania diagnostyczne i urzędowa kontrola w łańcuchu żywnościowym. Mycotoxins as a risk factor - diagnostic surveys and official control in the food chain – H. Wiśniewska-Dmytrow, O. Burek, K. Pietruszka s. 34-41
- Chloramfenikol - zakazany antybiotyk - nowe problemy wynikające ze skażenia pasz. Chloramphenicol - banned antibiotic new problems resulting from contamination of feed – T. Śniegocki, A. Posyniak s. 42-47
- Występowanie pozostałości leków przeciwbakteryjnych w wodzie pochodzącej z systemów pojenia drobiu. Occurrence of antibacterial compounds residues in poultry water supply systems – M. Gbylik-Sikorska, A. Posyniak, A. Gajda, M. Piątkowska, M. Gaweł s. 48-53
- Botulizm – objawy choroby i możliwości diagnostyczne. Botulism - symptoms and diagnostic possibilities of the disease – E. Kukier, K. Kwiatek, T. Grenda, M. Goldsztejn, J. Dębski s. 54-60
- Jakość pomiarów analitycznych - od zlecenia do decyzji. Waldemar Korol s. 61-62
- Superdosing fitazy to korzyści wykraczające poza składniki pokarmowe. Michael Bedford (AB Vista Feed Ingredients Ltd, UK ), Maciej Bochenek (Biochem Polska Sp. z o.o.) s. 63-65