W NUMERZE 3/2018
Pasze Przemysłowe ROK XXVII ISSN 1230-4743
Stosowanie pasz genetycznie zmodyfikowanych w odniesieniu do trzech modeli produkcji - ekologicznej, tradycyjnej i wolnej od GMO. The use of genetically modified feeds in relation to three production models - organic, traditional and GMO-free - Zbigniew Sieradzki, Małgorzata Mazur, Beata Król, Krzysztof Kwiatek s. 10-14
Ocena wyników badań biegłości podstawowych składników pokarmowych i składników mineralnych w paszach w roku 2017 z uwzględnieniem wymagań normy ISO 13528:2015. The evaluation of proficiency testing results of supervision laboratories in the scope of basic nutrients and minerals in feedingstuffs in 2017 in accordance to the ISO 13528:2015 requirements - Grażyna Bielecka s. 15-21
Zagrożenia biologiczne w paszach. The biological hazards of feeds - Elżbieta Kukier, Magdalena Goldsztejn, Nina Kozieł, Krzysztof Kwiatek s. 22-26
Identyfikacja mięsa metodą izoogniskowania białek w gradiencie pH (IEF). Identification of meat by isoelectric focusing of protein in the pH gradient (IEF) - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Krzysztof Kwiatek s. 27-31
Zastosowanie analizy morfometrycznej i histopatologicznej do oceny skuteczności probiotyków u świń. Morphometric and histopathological evaluation of probiotics efficacy in pigs - Anna Szczotka-Bochniarz, Anna Kycko, Szymon Porowski, Zbigniew Osiński s. 32-38
Wpływ przygotowania próbki na wyniki badań składników analitycznych i dodatków paszowych na przykładzie mieszanki paszowej uzupełniającej. The influence of sample preparation on test results of analytical constituents and feed additives on the example of complementary feed - Grażyna Bielecka, Waldemar Korol s. 39-42
Artykuł w całości
Trwałość witaminy A i E w zależności od czasu i warunków przechowywania próbek w laboratorium. Stability of vitamin A and E in samples according to the storage time and conditions in a laboratory - Jolanta Rubaj, Waldemar Korol s.43-46
Witaminy A i E w mieszankach paszowych uzupełniających - potwierdzenie tożsamości i zgodności z deklaracją. Vitamins A and E in in complementary feed - confirmation of identity and conformity with declaration - Jolanta Rubaj, Waldemar Korol s. 47-51
Wyniki porównań międzylaboratoryjnych wybranych dodatków paszowych w paszach w latach 2012-2017. Results of interlaboratory comparisons in the scope of selected feed additives in feedingstuffs in 2012-2017 - Jolanta Rubaj s. 52-56
Nowe podejście do oceny homogeniczności produktów paszowych. A new approach to assessing the homogeneity of feed products - Sławomir Walczyński, Waldemar Korol s. 57-64
Dobre praktyki w żywieniu koni. Appropriate practices for feeding horses - Michał Pluta, Zbigniew Osiński s. 65-76